Kalem Suresi Tefsiri
Genel Bakış
Kalem Suresi, temelde müşriklerin iftiraları ve vasıfları, Peygamberimizin ahlakı, işlenen günahlardan sonra doğru yolu bulmak ve insanlardaki kin ve öfke konularını ele almaktadır. Sure, adını birinci ayette geçen 'kalem' kelimesinden almış olup tefsirlerde 'Nun' olarak da anılmaktadır. Sure 52 ayetten oluşmaktadır ve Mekke'de inen ilk surelerdendir. Mushaf'ta 68. sure, nuzül sırasına göre ise 2. suredir.
Kalem Suresi Tefsiri
1. Ayet
Bu ayette kaleme ve onun yazdıklarına yemin edilmiştir. Burada yazılmış olanın Kur'an ve diğer kutsal kitaplar olduğu anlaşılmaktadır.
2. Ayet
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in deli olmadığı ve Allah'ın nimetine mazhar olduğu anlatılmaktadır. Müşrikler Peygamberimizi delilikle suçlamışlardır. Fakat asıl aklını çalıştırmayanların müşrikler olduğu vurgulanmaktadır.
3. Ayet
İnsanları doğru yola ulaştırmak için çabalamış ve eziyet çekmiştir. Bunun karşılığında büyük mükafatlar olacaktır.
4. Ayet
İnsanları hidayete ulaştırmak için katlandığı eziyet büyük bir ahlak gerektirmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gerçekten aklını yitirmiş olsaydı böyle bir ahlak üzerine olamazdı.
5-6. Ayetler
Kimlerin fitneye düştüğünü ve mecnun olduğunu sen de onlar da görecekler.
7. Ayet
Hidayeti verecek olan yaratan olduğu için kimin hidayette olduğunu, kimin olmadığını en iyi bilen O'dur.
8. Ayet
Gelen ayetleri inkar edenlerle uzlaşmamak gerektiği anlatılmıştır.
9. Ayet
Burada Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e müşriklerin yaptıkları tekliften bahsedilmiştir. Eğer onların taptıklarına taparsa, onlar da ona inanacaklardı.
10-13. Ayetler
Lüzumsuz yere yemin eden, kusur arayarak insanların arasına fitne düşürmeye çalışan, sürekli hadlerini aşan, kötülük yapan zorbalara, faiz yiyen günahkarlara itaat etme.
14. Ayet
Onlar birçok mal ve oğlu sahip olsalar da yine de onlara itaat etme.
15-17. Ayetler
İnanmayanlar Kur'an ayetlerini masal olarak görmüşlerdir. Böyle düşünenlerin burnuna damga vurulacağı ve Allah'ın bahçe sahiplerine verdiği bir bela gibi bela vereceği ifade edilmiştir.
18-19. Ayetler
Bahçe sahipleri fakirlere bir pay vermemişlerdir. Bunun üzerine Allah onların bahçelerine mahsullerini yok edecek bir afet göndermiştir. Bunun üzerine bahçe simsiyah olmuştur.
20-23. Ayetler
Dediler ki 'Tarlayı devşirecek isek erkenden gidip bütün mahsulü toplayalım'. Aralarında gizlice konuştuktan sonra tarlaya doğru yola çıktılar.
24-26. Ayetler
Burada niyetleri yoksullara pay vermemek için bütün hasadı toplayıp saklamaktı. Yok olmuş tarlayı gördüklerinde ise 'Muhakkak ki biz dalalette olanlarız.' dediler.
27-28. Ayetler
Kendi aralarında konuştular ve fakirlere pay vermek istemediğimiz için başımıza bu geldi. İçlerinde en aklı başında olanı 'Ben size Allah'a tespih etmezsek Allah bize çok mahsul vermez demedim mi?' dedi.
29-31. Ayetler
Bizim Rabbimiz Sübhan'dır dediler. Zalim, azgın ve hadlerini aşmış olduklarını kabul ettiler. Kendi aralarında tartışarak birbirlerini kınamaya başladılar.
32-35. Ayetler
Onlar Rab'lerine ulaşmayı dilediler. Ahiretteki azap dünyadakinden daha büyük olacaktır. Orada inananlar için hazırlanmış cennetler vardır. Müslüman Allah'a teslim olanlardır.
36-39. Ayetler
Siz nasıl hüküm veriyorsunuz? Hayatınızın belli bir kısmında Allah'ın hükümlerini alıp, bir kısmında inkar ediyorsunuz. Yoksa sizin dilediğiniz gibi yaşamak gibi bir anlaşmanız mı var? dendiği anlaşılmaktadır.
40-41. Ayetler
“Bu fikri savunanlar kim? Müşriklere sor” emri geliyor. “Müşriklerin ortakları mı var yoksa? Doğru söylüyorlarsa ortaklarını getirsinler.”
42-45. Ayetler
Dünyada hayatında iken müşrikler secdeye davet edilmişlerdi fakat inkar ettiler. Hesap günü secde etmek isteyecekler fakat güçleri yetmeyecek. Allah onları yavaş yavaş azaba yaklaştıracak fakat onlar bunu anlamayacaklar. Allah onlara mühlet vermiştir.
46-47. Ayetler
Üzerlerinde sanki büyük bir borç varmış gibi davranırlar. Onlar bilinmeyeni bilim kendilerine göre artık onlar mı yazıyorlar.
48-50. Ayetler
Rabb'ine sabret ve Yunus (A.S.)'ın yaşadıklarını ibret al. O Rabb'ine gamlı olarak nida etmişti. Yaradan onu salah makamına ulaştırmıştır.
51-52. Ayetler
Kur'an bir öğüttür. İnsanların uyması gereken bütün emir ve kaideleri barındırır. Fakat müşrikler inkar ederek Peygamberimizi mecnun görmüşlerdir.
|
Müşriklerin Peygamberimizi deli olarak suçlaması ve onun gerçekten üstün bir ahlaka sahip olduğunun vurgulanması beni çok etkiledi. Bu durumda neden insanlar Peygamberimizin gerçekliliğini sorguluyorlar ve ona inanmakta bu kadar zorlanıyorlar?
Cevap yazKeleş,
Peygamberlerin karşılaştığı zorluklar ve toplumlarının tepkileri tarih boyunca benzer olmuştur. İnsanlar, alışılmışın dışında olan her şeye karşı bir direnç gösterme eğilimindedirler. Peygamberimizin üstün ahlakı ve getirdiği mesajlar, dönemin inanç ve değerlerine aykırı geldiği için bazıları tarafından kabul edilmekte zorlanılmıştır. Ayrıca, değişim korkusu ve çıkar çatışmaları da insanların ona inanmakta zorlanmasına sebep olmuştur. Ancak zamanla, onun ahlaki değerleri ve mesajlarının doğruluğu daha fazla insan tarafından anlaşılmış ve kabul edilmiştir.