{ "title": "Kalem Suresi Nazar Ayeti", "image": "https://www.kalemsuresi.gen.tr/images/kalem-suresi-nazar-ayeti.jpg", "date": "20.01.2024 00:00:18", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Kalem Süresi Nazar Ayeti, Nazar; Nazar veya kem göz canlı ya da cansız bir varlığın başına kaza ya da bela gelmesine neden olduğuna inanılan bakış. (TDK).

Nazar Ayetleri, Kalem süresi 51 ve 52. Ayet

68/ Kalem süresi 51. Ayet

Ve in yekadulleziyne keferu leyuzlikuneke biebsarihim lemma semiuzzikra ve yekulune innehu lemecnunun.

Meali; ve şüphesiz inkâr edenler, Zikri (Kur-an ı) işittikleri vakit neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) Hiç şüphe yok o bir delidir\" diyorlar.

68/ Kalem süresi 52. Ayet

Ve ma huve illa zikrun lil alemiyne.

Meali; ve O (Kuran), âlemler için ancak bir öğüttür.

Kalem suresinin 51 ve 52. Ayeti olan bu ayetlerin iniş sebebi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. S)'i, nazara uğratılarak çatlatmak ve göz değdirmek amacıyla ve bununla birlikte, Peygamberimizi ortadan kaldırmak gayesiyle kafirlerin hain gözleriyle, baktıklarını bildirmek için indirilmiştir.

Nazar duası olarak da bilinen, Kalem Suresinin son iki ayeti olan bu ayetlerin okunması göz değmesi için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. S) tarafından tavsiye edilmiştir. Birtakım büyük İslam alimlerinden zatlarda, özellikle Hasan Basri Hazretleri ve Ulema-i İslam nazara karşı, bu iki ayetin okunmasının faydalı olduğunu bildirmişlerdir.

Nazarla İlgili Hadisler; Hz. Aişe (Radiyallahu anha) söylediğine göre.

Gözü değene Abdest alması emredilir, onun abdest suyu alınarak, bununla göz değmesine uğrayan yıkanır.

Kaynak; Ebu Davud, Tıbb 15-3880

Hadis; Muhammed İbnu Ebi Ümame İbni Sehl İbni Hanif, babasından şunları işittiğini anlatmıştır. Babam Sehl (R. A) Cuhfe yakınlarındaki Harrar mevkide yıkandı. Üzerindeki cübbeyi çıkardı. Bu sırada Amir İbnu Rabi'a ona bakıyordu. Sehl, bembeyaz bir tene ve güzel bir cilde sahipti. Amir, Ne bugünkü gibi manzarayı ne de böylesine ancak çadırdan çıkmamış bakirede bulunabilen bir cildi hiç görmedim, dedi. Sehl daha orada iken hummaya yakalandı ve yere yıkıldı. Durum Resulullah (S. A. S.)'a haber verildi ve başını kaldıramıyor. Dendi. Halbuki Sehl orduya kaydedilmişti. Ya Resul Allah o, sizinle sefere gelemez Vallahi başını bile kaldıramıyor! Dediler. Aleyhissalatu vesselam, Onunla ilgili olarak herhangi bir kimseyi ittiham ediyor musunuz? Diye sordu. Amir İbnu Rebia var. Dediler. Resulullah (S. A. S.), onu çağırttı ve kendisini uyardı, sizden biri niye kardeşini öldürüyor? Niye bir Barekallah! Demedin? Onun için abdest al! Buyurdu. Bunun üzerine Amir abdest alarak yüzünü, ellerini, kollarını, dizlerini ve ayaklarının etrafını bir kaba yıkadı. Sonra, bir adam bu suyu onun üzerine arkasından döktü; derken o anında iyileşti.

Hadis; Ebu Said el-Hudri (R. A.) şöyle anlatmaktadır, Resulullah (S. A. S.) İnsanların ve Cinlerin nazarından Allah'a sığınırım, gibi benzeri dualarla cinlerin nazarından, sonra da insanların nazarından Allah'a sığınırdı. Sonra Felak ve Nas Sureleri inince değiş yaptı bu surelere devam etti. Diğer duaları terk etti.

Kaynak:(İbni Mace, Tıb: 34)
" } ] }